Verkeersveiligheid

1 juli 2019: het is zover de wetwijziging is ingevoerd. Die constante afleiding van de telefoon, was voor minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat, VVD) de reden om een wetswijziging in te dienen die het gebruik van de telefoon op de fiets beboet. Vanaf maandag kunnen fietsers een boete van 95 euro krijgen als ze tijdens het rijden een mobiele telefoon in hun handen hebben. In de wet wordt de term ‘mobiele telefoon’ bovendien veranderd in ‘mobiele elektronische apparaten’. Dit om de wet „toekomstbestendig” te maken.

April 2018 heb ik tijdens Verkeersgedragdag een presentatie gegeven over verkeersveiligheid en de mobiele telefoon in het verkeer, in dat geval de auto. Het CBS heeft met het jaarlijkse belevingenonderzoek aandacht besteed aan verkeersveiligheid waarbij respondenten vragen beantwoord hebben over hun eigen gedrag en over het gedrag van de andere verkeersdeelnemers. Conclusie: de spreekwoordelijke heer in het verkeer is meestal een vrouw.

Meer informatie over het CBS onderzoek:

videobericht CBS woordvoerder Maarten Bloem

nieuwsbericht CBS

volledige CBS rapport

#NRCNext #verkeersveiligheid #fiets #auto #verkeersgedragdag #marloesverhoeven #statistiekCBS #belevingenonderzoek #gedragsverandering #nu