Nieuwsbrief 13: Samenwerkingsverband DOVA

Op reis met de trein samen met mijn kinderen naar Vlieland (2018)

Sinds 1 september heeft Gertjan Kamerik het stokje als hoofd OV-data overgedragen aan Marloes Verhoeven. Graag stelt ze zich aan u voor. 

Ik ben Marloes Verhoeven, op de 1e plaats moeder van Stijn (10 jaar) en Bram (8 jaar) en daarnaast ov-reiziger en fietser. Vroeger ging ik als klein meisje in de vakantie met mijn vader en broer met onze fietsen in de trein naar Zeeland. Mijn moeder reed met een volgepakte auto en haar fiets alvast vooruit naar ons vakantieverblijf. Als ze tijd had kwam ze ons van het station afhalen en anders zagen we haar op onze vakantiebestemming. Wij hebben in Zeeland veel kilometers gefietst.

Na mijn middelbare schooltijd ging ik in 1997 Bouwkunde studeren aan de Technische Universiteit Eindhoven. Tijdens mijn eerste schooljaar reisde ik dagelijks op en neer vanuit Oss met de trein. Ik kende het spoorboekje van mijn dagelijkse route en enkele andere routes, uit mijn hoofd. Mijn studie heb ik afgerond met een onderzoek naar vervoermiddelkeuze in relatie tot “life events” die mensen tijdens hun leven meemaken. De data die ik voor mijn afstuderen verzameld had met een online vragenlijst heb ik gebruikt voor mijn proefschrift in 2010 over een simulatiemodel voor levensloop in relatie tot vervoermiddelkeuze. 

Sinds die tijd zijn er de nodige “life events” op mijn eigen pad gekomen. Op werkgebied heb ik wijze levenslessen geleerd bij een adviesbureau, daarna heb ik met ontzettend veel plezier en enthousiasme bij het Centraal Bureau voor de Statistiek aan innovatie- en mobiliteitsprojecten gewerkt en mijn netwerk verder uitgebreid. Op privé-gebied ben ik ontzettend blij met de geboorte van mijn twee zonen Stijn en Bram.

Samen bouwen wij graag treinbanen, steden en van alles van Lego of ander bouwspeelgoed. Uiteraard neem ik ze ook graag mee een dagje uit, op pad met de trein naar een museum of leuke stad. Vanaf het moment dat ze 4 jaar zijn hebben ze al een eigen OV chipkaart met kids vrij abonnement.

Op reis naar Vliebiza (2018) met fiets in de trein en boot

Naast deze OV opvoeding introduceer ik ook multimodale reizen bij ze door samen naar Vlieland op vakantie te gaan met fiets en trein en fiets en boot en dan het laatste stukje op het eiland zelf nog fietsen. Van wie zou ik dat hebben geleerd? Uiteraard leren mijn kinderen mij ook weer mooie dingen en stellen kritische vragen (over techniek en het Openbaar Vervoer) waardoor ik weer nadenk over innovaties en mogelijkheden op mobiliteitsgebied.

Vanaf september ben is gestart bij samenwerkingsverband DOVA als Hoofd OV-data. Ik volg Gertjan Kamerik op die veel bereikt heeft op het gebied van data en innovatie in de ov wereld. De open data van NDOV zijn daar een goed voorbeeld van, waarbij alle vervoerders gegevens aanleveren over de geplande routes en tijdstippen van de verschillende lijnen die ze in de concessie uitvoeren. Naast geplande data wordt er bij OV-data ook real-time data verwerkt die we terug zien op de DRIS-panelen bij de haltes en via de API’s in diverse reisapps. De door OV-data gepubliceerde dashboards geven vervoerders en overheden inzicht in de geleverde prestaties van het OV. 

Ik heb ontzettend veel zin om deze nieuwe uitdaging aan te gaan en samen met Jan van Selm, Ineke van der Werf, Ariëns Kruijt en natuurlijk alle andere collega’s binnen DOVA, het samenwerkingsverband en de OV-campus, om de ambities op het gebied van innovatie, nieuwe technologieën en ontwikkelingen in de mobiliteitswereld waar te maken.

Nieuwsgierig naar de andere artikelen in de nieuwbrief #13 lees dan verder!