VROM burgerparticipatie; voldoende betaalbare woningen

even terug in de tijd, naar aanleiding van deze blog is een avond in het Evoluon in 2004. Ik kan het niet helemaal meer terughalen in mijn geheugen of het een vervolg was op een vragenlijst die ik gevuld had of dat ik een oproep had gelezen in de lokale krant. Hoe dan ook er werd een avond georganiseerd in het Evoluon, die locatie was alleen al voldoende reden om mezelf voor deze avond op te geven. Tijdens deze avond werd er ruimte gegeven aan de aanwezige burgers om input te geven op diverse bestuurlijke onderwerpen. Ik zat bij de sessie over de woningmarkt, dat sprak mij het meeste aan als stedebouwkundige. In deze blog blik ik kort terug op mijn ervaring van burgerparticipatie en deel ik uiteraard het eindproduct een Krant die is aangeboden aan minister Dekkers.

Mensen die mij kennen weten dat ik graag mijn kennis en expertise deel en als er de ruimte is mijn standpunt geef. Ik werd enthousiast van de sessie, betrokken burgers vertellen een verhaal en het is dan de kunst om eruit te filteren wat belangrijk is. De sessie waar ik bij aanwezig was ging over de woningmarkt, georganiseerd door VROM (Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer). Het is goed dat de (landelijke) politiek luistert naar wat de burgers willen, welke problemen zij ervaren en wat de toekomstwensen zijn. Daarna volgt de uitdaging om uit deze tegenstrijdige belangen de grote lijn halen en dit meenemen in een visie voor de toekomst. Ieder zijn of haar eigen vakgebied.

Na afloop van de sessie werd een oproep gedaan om mee te denken in een burgerparticiatie traject. Ik heb mezelf hiervoor opgegeven en reflexteren op dit avontuur kan ik vertellen dat dit een zeer leuk en leerzaam traject was met bevolgen medewerkers vanuit VROM, goede proces begeleiding door Twijnstra Gudde en zeer kritisch en inhoudelijke burgers, soms met een functie bij een (overkoepelende) woningcooperaties. Vor de afsluiting van het traject hebben wij samen een krant gemaakt die is aangeboden aan Minister Dekker bij de Winkel van Sinkel in Utrecht.

Deze krant staat (verstopt) op mijn LinkedIn pagina. Het is nu, na bijna 20 jaar, tijd om deze een meer prominente plek op mijn website (portfolio) te geven. Wellicht kunnen deze inzichten weer herniewde input geven aan de complexe dossiers die er spelen in ons land. Veel leesplezier en neem er een lekker koekje bij šŸ˜‰